U bent hier: home > geboorte tot overlijden > ziekenzalving

ZIEKENZALVING

De ziekenzalving is het sacrament waarmee de parochie uitdrukkelijk zieke of kwetsbare mensen en allen die hen nabij zijn wil steunen in hun omstandigheden.

Ziekenzondag

De parochie accentueert de jaarlijkse nationale ziekenzondag in de maand september door aan allen die ziekte en beperking kennen en even of langdurig afhankelijk zijn geworden van hulp van anderen, de ziekenzalving toe te dienen in het vertrouwen dat in deze ziekenzalving kracht en steun gevonden wordt met de ziekte of de kwetsbare situatie om te gaan.

Dit is een gemeenschappelijke ziekenzalving, gedragen door de parochie en verschillende werkgroepen. Pastor Ben Wolbers en de Zonnebloem verzorgen de voorbereiding van deze gemeenschappelijke ziekenzalving.

De Elsendonck / Weijerstaete

In Zorgcentrum De Elsendonck / Weijerstaete is er ook ieder jaar een gemeenschappelijke ziekenzalving. Deze ziekenzalving vindt plaats vlak voor of in de Goede Week.

Vroeger

De ziekenzalving had vroeger de naam ”bediening”. Hiermee werd zo lang mogelijk gewacht omdat de “bediening” als het ware de overgang van dit leven naar het eeuwig leven inluidde en accentueerde. Als iemand “bediend” werd, werd dit geassocieerd met “hij of zij gaat sterven”. Nu accentueert de ziekenzalving dat de parochie, de geloofsgemeenschap, de zieke wil steunen in deze moeilijke omstandigheden.

De ziekenzegen

Met de zieken en met allen die aanwezig zijn wordt gebeden om kracht en sterkte in deze moeilijke omstandigheden. Ten slotte spreekt de pastor een zegen van God uit over de zieke en over hen die de zieke nabij zijn.

Acuut benodigd?

Belt u voor ziekenzalving thuis of in het ziekenhuis naar de receptie van Het Parochiehuis (0485) 57 32 77 en vraag naar Ben Wolbers, de priester-pastor.

Buiten kantooruren

Mocht pastor Ben Wolbers er niet zijn of mocht u het antwoordapparaat krijgen, bel dan rechtstreeks naar het Karmelklooster (0485) 56 21 56 en vraag naar hem.

Mocht hij ook daar niet aanwezig zijn, vraag dan of een van de paters in de gelegenheid is in deze acute situatie de ziekenzalving toe te dienen.