U bent hier: home > kind en kerk > vormsel

VORMSEL

Het Vormsel in de Onze Lieve Vrouwe parochie

Op zaterdag 8 april ontving een groep van 11 kinderen het sacrament van het Vormsel in de St. Petrusbasiliek in Boxmeer.

Hiermee geven de kinderen aan dat ze hun eigen keuzes gaan maken, ook in hun gelovig leven. Voorafgaand aan het Vormsel waren de kinderen betrokken bij de samenstelling van de voorbereidingsvieringen. In groepjes gingen ze zelf aan de slag met liederen, teksten, PowerPoint en andere creatieve werkvormen.

Uitgangspunt
De Vormselvoorbereiding is een onderdeel van de geloofsopvoeding van uw kind. U wilt uw kind graag gelovig opvoeden. Daarbij wil de kerk graag helpen. Dat doet zij door de activiteiten die zij speciaal voor de kinderen en de gezinnen aanbiedt: kinderkerk, familievieringen (door het jaar en met Kerst), kinderkoor, Eerste Communie- en Vormselvoorbereiding.
De vormelingen en hun ouders helpen bij de invulling van de vieringen en activiteiten. Ze kiezen de teksten en de muziek van de vieringen in de kerk, stellen zelf de powerpoints samen en verzorgen de leesbeurten. Zo willen we de Vormelingen leren de werking van de Heilige Geest - het thema van het Vormsel – te herkennen in hun leven, en hen leiden tot een meer bewuste beleving van en keuze voor hun geloof.

De aanvraag
U kunt uw kind op drie manieren opgeven voor de Vormselvoorbereiding:

Het is gebruikelijk dat kinderen in groep 8 het Vormsel doen. Het bisdom gaat uit van een minimum aantal van 10 Vormelingen per viering. Om deze reden voegen we Vormelingen van Sambeek en Vortum-Mullem samen tot één groep en laten we in deze locaties ook kinderen van groep 7 toe tot het Vormsel.

De beide informatie-avonden voor ouders
Deze zijn bedoeld om kennis te maken en u (en de kinderen) te informeren over:

Kosten van het Vormsel
De bijdrage in de kosten is vastgesteld op € 50,-. In dit bedrag is inbegrepen materiaal, de boekjes voor alle voorbereidende vieringen en de boekjes van het Vormsel zelf. De kosten voor de foto’s zijn hier niet bij inbegrepen.

De voorbereiding in Boxmeer
Vertrekpunt is het werkboek ‘Dat is toch bijzonder!’. Dat bestaat uit drie onderdelen (stappen):

• Dat alles er is, leeft en groeit – dat is toch bijzonder!
  • Dat je een goed mens wilt zijn – is dat niet bijzonder?
  • Dat je vertrouwen hebt en houdt – is dat niet óók bijzonder?

Bij elke stap hoort een familieviering. Deze worden door de Vormelingen samen met de pastor samengesteld. De ouders organiseren rondleidingen en excursies.

De voorbereiding van de kinderen uit Sambeek en Vortum-Mullem

Deze geschiedt gezamenlijk en gezien het geringe aantal kinderen vindt het Vormsel niet ieder jaar plaats. Ze bestaat uit een geheel van werkbijeenkomsten, excursies, rondleidingen en vieringen rond een drietal onderwerpen:

• Zij lieten mij dopen – over de doopsymbolen en de betekenis van de naam
  • Samen kerk zijn – over het kerkgebouw en de gemeenschap die er samenkomt
  • Samen vormen – over de betekenis van het Vormsel

De activiteiten rond deze onderwerpen worden georganiseerd door groepjes, samengesteld uit de ouders van de Vormelingen.