grotere letterskleinere letters

U bent hier: home > lourdes 2015

LOURDES 2015

Zesde en laatste dag in Lourdes

Vanmorgen zwaaien we de mensen uit die met de bus naar het vliegveld van Tarbe gaan om van daaruit via Vliegveld Eindhoven terug te reizen naar Boxmeer. Hiermee krijgen we het gevoel dat onze reis en ons bezoek aan Lourdes naar een einde toe gaat. Vandaag is een dag zonder veel gezamenlijke activiteiten. Het is ook goed dat mensen tijd en ruimte hebben op eigen houtje iets te doen zoals boodschappen doen om iets voor thuis, kinderen en kleinkinderen mee te brengen. Sommigen kiezen er voor nog een keer terug te gaan naar Oud Lourdes om dit gedeelte beter te zien. Anderen maken van de gelegenheid gebruik om de burcht van Lourdes, die nu een museum is, te bezoeken. Vanuit de burcht heb je een fantastisch uitzicht over Lourdes.
Zo is de morgen snel voorbij.

Aan tafel krijgen we weer opbeurende teksten creatief verwerkt door Riek Hermans. Voor ieder van ons is het steeds weer een verrassing wat we bij ons boord vinden. Het zijn kleine tastbare attenties die goed over komen en veel voor mensen betekenen. Ze worden graag meegenomen naar huis.

Lourdes dag 6
Lourdes dag 6

Lourdes dag 6

Ook vandaag is het fantastisch weer. De zon schijnt volop aan de hemel. Het maakt ons verblijf hier ook feestelijk. We hoeven niet allerlei voorbereidingen te treffen om de deur uit te gaan. De deur uitgaan is gemakkelijk. Ieder doet dat ook. Onderling wordt afgesproken waar mensen in groepjes naar toe gaan. En als je naar het heiligdom loopt zie je overal mensen op terrasjes zitten met koffie, thee of ijs. Er is een groep die een wandeling maakt naar een soort Madurodam van Lourdes. Heel Lourdes in het klein.

Hoewel we dankbaar zijn voor de mooie dagen hier in Lourdes zijn er ook iedere dag minder mooie berichten uit de familiesfeer of de vriendenkring van mensen. Hoewel het verdrietige berichten zijn kan het hier wel gemakkelijk gedeeld worden en kan het verdriet ook meegenomen worden in onze bedevaart.

Voor en na de tafel is de zegening van alles wat mensen meenemen naar huis voor familieleden of vrienden of kinderen en kleinkinderen. Ik besef dat hiermee de verbondenheid wordt uitgedrukt. Niemand is thuis vergeten, maar ieder heeft thuis meegenomen naar Lourdes en wil hier in Lourdes ook hen die hen dierbaar zijn iets geven van wat hier is ervaren. Het zoeken naar een passend cadeautje is hier uitdrukking van. Ik hoop dat er via deze cadeautjes zegen rust op ieder.
Lourdes dag 5

Aan tafel danken we de mensen van de bediening van hotel Helgon. Ze zijn aardig, behulpzaam en meelevend. Ze zijn de hele dag in de weer. Iedere dag wordt de kamer schoon gemaakt door hen. Ze bedienen bij de middagmaaltijd en bij de avondmaaltijd. Kortom, ik denk dat ze hard moeten werken. Een bedankje onzerzijds is belangrijk. Kees spreekt hen toe en overhandigt hen wat we bijeengelegd hebben.
Lourdes dag 5

Nu alles gebeurt is ga ik tot slot, zoals ieder doet, nog een keer naar de grot in het vertrouwen dat Lourdes ieder goed gedaan heeft. Dat alle ervaringen van de afgelopen week ons werkelijk meer mens met elkaar hebben gemaakt en de verbondenheid die is gegroeid mag blijven ook als we weer in Boxmeer terug zijn.

Zo sluit ik mijn verslag. Morgenvroeg vertrekken we om kwart voor zes in de hoop op de geplande tijd in Boxmeer terug te zijn. Ik dank ieder die via de website van onze parochie onze Lourdesreis heeft gevolgd.

Tjeu Timmermans, pastor en pelgrim

Vijfde dag in Lourdes

Als ik bij het opstaan het gordijn open doe zie ik een rood gekleurde hemel. Meteen schieten er verschillende spreekwoorden door mijn hoofd. Achteraf blijkt het een voorbode voor een schitterende zonnige dag.

Om acht uur vertrekken we naar de grot waar om half negen de viering is. Het is er al een drukte van jewelste. Ieder uur is er een eucharistieviering. Het betekent ook dat op hetzelfde moment de ene groep gaat en de andere komt. Er staat een frisse wind. Een uur stil zitten buiten vraagt voor veel mensen natuurlijk warme bescherming.

Lourdes dag 5 Kardinaal Eik gaat voor in deze viering. Aan het eind van de viering dankt hij de mensen die de bedevaart van het aartsbisdom hebben georganiseerd en ook alle vrijwilligers en jongeren. Er kan zelfs een lachje af.

De rest van de dag is excursie dag. Enkele gaan de hele dag naar de Pyreneeën. Een kleine gezelschap gaat in de middag naar de Gaverny. Al de anderen gaan in de middag naar de Cité Saint Pierre, de stad van de armen. Het is een korte rit stijl de hoogte in waar je de besneeuwde toppen van de Pyreneeën kunt zien en waar je een schitterend uitzicht hebt over Lourdes. Gelukkig brengt de bus ons hoger dan normaal. We hoeven dus niet de rolstoelen tegen de laatste steile hoogte op te duwen. In Cité Saint Pierre worden we rondgeleid. De stad van de armen is begonnen als een plaats waar getraumatiseerde veteranen uit de oorlog van Frankrijk met Algerije op verhaal konden komen. Nu is het een gastvrije plaats voor mensen die wel op bedevaart willen maar niet de financiële mogelijkheden daarvoor hebben. Hier in deze stad van de armen is een schaapskooi die gebruikt wordt als kapel. Het is een eenvoudige ruimte met een schitterend Mariabeeld. Lourdes dag 5
Lourdes dag 5 In deze schaapskooi stond onze korte viering gepland, maar vanwege de zonnige dag doen we dit buiten in de zogenaamde groene kathedraal, een soort openlucht theater waar vier duizend mensen kunnen zitten. Onze viering is heel eenvoudig. Een lied, een aantal intenties van mensen, stilte en een weesgegroet. Dit herhalen we een aantal keren totdat alle intenties van mensen zijn gezegd. Het is een mooi moment waarna we onze rondleiding vervolgen. Aan het einde van de rondleiding is er thee en koffie buiten in de zon. Deze stad van de armen is de plaats waar Bart v.d. Reijt regelmatig komt en waar mensen uit Boxmeer rozen hebben geplant. We bellen hem vanuit deze plaats om hem te groeten.

Lourdes dag 5
Lourdes dag 5
Lourdes dag 5
Lourdes dag 5
Lourdes dag 5

Sommigen lopen van  Cité Saint Pierre terug naar Lourdes. Het is alleen maar naar beneden. De anderen nemen met de rolstoelers de bus. Terug in Lourdes maken we ons op voor de slotviering omdat morgenvroeg degene die met het vliegtuig gekomen zijn weer vertrekken. De slotviering is in Saint Frais, een mooie kleine kapel op de tweede verdieping van het vroegere ziekenhuis. In deze slotviering staan we stil bij de ervaringen van deze dagen hier in Lourdes. We staan ook stil bij alle intenties die we hebben meegekregen of die mensen hier zelf hebben aangedragen. Ieder heeft genoeg om in deze viering voor God neer te leggen. Op een of andere manier is ieder ook weer geraakt door deze dagen in Lourdes. Er was ruimte voor verdriet en pijn. Er was ook ruimte voor dankbaarheid en vreugde. Dan is het tijd voor het avondeten.

Na het avondeten begint onze gezellige avond. Iedereen is aanwezig. We beginnen met een consumptie van het Lourdesfonds en het "clublied" van het Lourdesfonds. Marleen verwoordt in een gedicht onze ervaringen deze week en de geschiedenis van het Lourdesfonds. Wally en Piet steken de draak met situaties de afgelopen dagen in de sfeer van het ooit zo bekende televisieprogramma Farce Majeure. Mieke verzorgt een entertainment optreden met een liedje dat ze in de trein op de heenweg heeft geschreven. Dan verschijnen Nellie en Marietje ten tonele met de zo bekende act: hier is Nella uit de polder. In deze act wordt ook Riek Hermans in het zonnetje gezet. Zij is 25 jaar meegegaan naar Lourdes en heeft als secretaris van het bestuur van het Lourdesfonds veel werk verzet. Na 25 jaar is het moment gekomen dat ze terug gaat treden en Letty haar taak gaat overnemen. Dan komt het cabaretprogramma: Groeten uit hotel Helgon. Kees, Riek, Corine en Linie presenteren de wederwaardigheden van de afgelopen dagen in dit cabaret. Het is lachen geblazen zoals het ook bij de verschillende andere optredens lachen is geblazen. De vrijwilligers vormen een koortje dat met verve de ervaringen van een Lourdesreis bezingt. Zo gaat de avond snel voorbij. Tot slot wordt Riek Hermans gehuldigd voor haar grote inzet voor het Lourdesfonds en ontvangt zij van de vrijwiligers/sters een mooi beeldje als dank voor haar altijd "moederlijke" aanwezigheid op de achtergrond.

Lourdes dag 5
Lourdes dag 5
Lourdes dag 5
Lourdes dag 5
Lourdes dag 5
Iedereen heeft met volle teugen genoten van de gezellige avond. En daarna bleef het nog lang gezellig in de lobby van het hotel. We nemen afscheid van de mensen die morgen terugvliegen naar Boxmeer.  Aan het einde van de avond brengen sommigen nog een bezoek aan de grot. De stilte van de nacht geeft een bijzondere sfeer aan dit bezoek aan de grot. Ook in de nacht zijn er veel mensen bij de grot, meer dan je zou verwachten. Zo loopt een volle, mooie, zonnige en gezellige dag ten einde waarin alle aspecten van het leven zo wonderlijk mooi met elkaar een geheel hebben gevormd.

Tjeu Timmermans, pastor en pelgrim

Vierde dag in Lourdes

Na het avondeten maken we ons op deel te nemen aan de lichtprocessie. Gelukkig is het droog en windstil. Het opstellen van de processie is een hele organisatie met duizenden rolstoelers en mensen die mobiel genoeg zijn om zelf mee te lopen. Als eenmaal de lichtprocessie begint is het een zee van licht. Het duurt even voordat de hele stoet in beweging is. Als de eerste rolstoelers de hele route hebben afgelegd moeten de laatste nog in beweging komen.

Frans draagt in zijn rolstoel het vaandel van Boxmeer. Hij heeft de gelegenheid naar het bordes te gaan. Vandaar kan hij het hele plein overzien dat langzaam een zee van licht wordt met de tienduizenden mensen die deelnemen aan de lichtprocessie. Om half elf is iedereen weer terug in het hotel, voldaan vanwege de indruk die de lichtprocessie maakt vanwege de grote deelname en de zee van licht.

In het hotel wordt het een feestelijk en zeer gezellig samenzijn. Na een emotievolle dag is het een soort ontlading; een weg laten stromen van alles wat er is beleefd. Dit hoort er ook bij. Het feest en  de gezelligheid zijn ook belangrijke aspecten op onze pelgrimsreis. Intensieve en emotionele momenten hebben ook de feestelijke en vreugdevolle momenten nodig. Dat is een noodzakelijke balans en een vruchtbaar evenwicht.

Na een goede nachtrust zien we elkaar aan het ontbijt. Sommigen slapen als een blok. Anderen worden uit de slaap gehouden door een snurkende kamergenoot. Nog anderen slapen even weinig als thuis en zijn vroeg uit de veren. Zo begint een dag met de zon aan de hemel. Om een goede plaats te hebben bij de internationale hoogmis vertrekken we om half negen naar de ondergrondse Pius X kerk. Onze rolstoelers zitten helemaal vooraan, zodat ze alles goed kunnen zien en meebeleven.

Lourdes dag 4
Lourdes dag 4
Lourdes dag 4
Lourdes dag 4
Lourdes dag 4

Als om half tien de viering begint dragen Hans en Toke het vaandel. Dan volgt een hele stoet misdienaars, diakens, priesters en bisschoppen. Ik schat dat er zo'n 15.000 mensen of meer in de kerk zijn. Kardinaal Eik gaat voor in het Frans. De viering wordt strak geregisseerd. Er is geen ruimte voor spontane elementen. In zo'n internationale viering is het belangrijk dat mensen samen kunnen zingen. De zang bestaat daarom uit korte teksten die worden bevestigd door heel eenvoudige acclamaties.

Lourdes dag 4
Lourdes dag 4

Als om elf uur de viering is afgelopen en iedereen naar buiten stroomt is er enige consternatie omdat een van onze groep haar tas en jas kwijt is. Natuurlijk is het vervelend. Het is belangrijk om aangifte te doen en het rekeningnummer te blokkeren. De eerste van onze groep die terugkomt in het hotel wordt gevraagd of een tas met alles erin en een jas misschien van iemand van onze groep zijn. Ze zijn per abuis door iemand van een andere groep in ons hotel met de rolstoel meegenomen. Gelukkig kan Kees via de telefoon gewaarschuwd worden. Hij was al in het politiebureau met degene van wie de tas weg was om aangifte te doen. Nog gelukkiger is degene van wie de spullen zijn. Alles weer terug!!!

Bij de maaltijd vinden we de dagelijkse tekst ter bemoediging en ter inspiratie. De teksten die we krijgen geven een eigen accent aan de dag en voor deze of gene precies op het goede moment.
Lourdes dag 4

Om drie uur vertrekken we weer uit ons hotel voor de viering met de handoplegging. Dit is een viering waarin de nadruk ligt op de helende aanwezigheid die tot uiting komt in de handoplegging.

De teksten die gebeden en gezongen worden hebben allemaal hiermee van doen. De handoplegging gebeurt in stilte. Alleen al de stilte met zoveel mensen is indrukwekkend. Voor veel mensen is het ook een emotioneel gebeuren. Aangeraakt worden zonder dat dit met verzorging van doen heeft maar met de kracht waarnaar mensen op zoek zijn in hun kwetsbare omstandigheden. Veel mensen worden er door geraakt en zijn ontroerd. Ze laten hun tranen de vrije loop. Het is ook mooi dat ze niet alleen zijn omdat de begeleider of begeleidster pal achter de mensen in de rolstoel staan.

Ik ervaar het zelf ook als bijzonder en ontroerend, zeker als je bij de plaats die je wordt aangewezen opeens mensen van de eigen groep ontmoet. Bijzonder indrukwekkend voor mij was ook dat een vrouw die duidelijk ernstig ziek was mij zo indringend bleef aankijken tijdens de handoplegging dat ik haar verlangen om genezen te worden voelde. Dan hoop ik maar dat ze kracht ontvangt voor de weg die ze te gaan heeft.  Zulke momenten zijn bijzonder. Zulke momenten zijn er iedere dag op verschillende manieren. Het gebeurt ook in persoonlijke gesprekken waarin er plotseling ruimte is voor ontboezemingen of delen van de zorgen, het verdriet of de pijn die er zijn en al jaren worden meegedragen. Op deze momenten weet je dat er talloze wonderlijk momenten zijn die mensen goed doen. Het is de gewoonte dat tijdens de viering van de handoplegging het stil is maar dat ook niemand foto.s maakt. Het is een bescherming van de privacy van mensen. Het schept ook een veiligheid die voor mensen heel waardevol is.

Na deze viering is er weer vrije tijd waarin ieder zijn of haar gang kan gaan. Deze vrije momenten zijn bij uitstek geschikt persoonlijke gesprekken te voeren met mensen die er om vragen. Zo raakt de dag weer voorbij. We kijken terug op een mooie volle dag waarin van alles is gebeurd. We zijn dankbaar dat het ook vandaag weer een droge dag was met af en toe de warmte van de zon.Voor iedereen gaat de tijd heel snel. Niemand wil nog aan de terugreis denken, maar voor de mensen die met het vliegtuig reizen is morgen alweer de laatste volle dag.

Natuurlijk krijgen via reacties vanuit Boxmeer mee wat zich in Nederland en met name in Boxmeer afspeelt. Dat is ook mooi en geeft ons ook het gevoel dat we niet ver weg zijn. De waarde van de moderne communicatiemiddelen.

Tjeu Timmermans, pastor en pelgrim

Derde dag in Lourdes

Omdat er deze avond geen gezamenlijk programma is zijn er afzonderlijke activiteiten. sommigen gaan naar de lichtprocessie. Omdat het plotseling hard is gaan waaien was het onmogelijk de kaarsen brandend te houden. Anderen zitten rustig in de lobby van het hotel en drinken koffie en thee en schrijven kaarten.

Lourdes dag 3

Jeanne d'Arc is ook een geliefde plek omdat hier de Nederlandse vrijwilligers/sters naar toe trekken om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, soms ook afspraken te maken of zaken te doen en natuurlijk een biertje of een glas wijn te drinken. Zo ontstaat er een sfeer van kameraadschap die door de jaren heen is opgebouwd.

Dinsdagmorgen gaan we om 10.00 uur op stap. Dus een rustige morgen om op te staan en te ontbijten. Gisteren was het zonnig en warm, nu is het regenachtig en fris. Dit is bij uitstek een gelegenheid voor een binnenactiviteit. We gaan naar het wassenbeeldenmuseum waarin naast het leven van Bernadette ook andere taferelen te zien zijn. Van verdieping naar verdieping gaat het met een kleine lift. Helemaal boven aangekomen heb je een panoramisch uitzicht over Lourdes. Natuurlijk bij mooi weer. Nu is het grijs en het zicht beperkt. Goed te zien is dat het water in de rivier de Gave enorm gestegen is. Het komt met een bulderend geweld uit de bergen naar beneden. Omdat het water gestegen is tot vlak onder de rand zijn de baden vandaag dicht. Mocht het water snel stijgen dan lopen de baden onder en is het risico voor mensen die binnen zijn te groot. Snel evacueren is lastig omdat mensen eerst weer aangekleed moeten worden. Er worden geen risico's genomen.

Om er zeker van te zijn dat het vanmiddag geen problemen op levert om met de mensen in de rolstoel de kruisweg te lopen verifiëren we hoe de situatie is. Het is duidelijk dat de rivier binnen zijn oevers blijft en we rustig met de rolstoelen in de loop van de middag de kruisweg kunnen lopen. Er zijn hier in Lourdes momenten dat ik enorm geraakt kan worden door wat je ziet. Vanmorgen zag ik een moeder. In de kinderwagen lag haar jongste kind. Naast haar liep haar dochtertje van ongeveer drie jaar oud. Ze liep in een looprek. Het leek een normaal beeld, maar bij nader inzien zag ik hoe dit dochtertje duidelijk leed aan een spierziekte en aan spasmen. Ik zag het rustige tempo van de moeder met eindeloos geduld en ik zag het dochtertje met alle hulpmiddelen die beschikbaar zijn het leven dat voor haar lag aan te kijken en er mee om te gaan.
Mooi en ontroerend.

Iedere dag vinden we bij het middageten een spreuk of een tekst of een wens bij ons bord. Vandaag vinden we een klavertje vier met de tekst: GELUK is niet te koop. Wat een GELUK!
Deze teksten en de creatieve verwerking zijn van de hand van Riek Hermans. Voor mensen is het een betekenisvolle verassing wat ze iedere middag op hun bord vinden. Misschien heb ik het al eerder gezegd, maar de maaltijden in hotel Helgon zijn goed. Ze worden feestelijk gepresenteerd.
Het eten is heel gevarieerd, niet vet, veel groente en sla en vaak ook een heerlijk nagerecht.

Lourdes dag 3

Lourdes dag 3Lourdes dag 3Lourdes dag 3

In ons hotel is ook een groep mensen uit Nederland aanwezig met verstandelijke beperkingen binnen het autistisch spectrum. Gaandeweg de dagen groeit de vertrouwdheid en voelen ze zich meer en meer op hun gemak. Dat maakt het contact ook gemakkelijker. Ze worden spontaner in de omgang en ontstaat er verbondenheid.

Direct na het middageten -inmiddels is het weer droog geworden en laat de zon zich zien- lopen we met een grote groep vrijwilligsters de grote kruisweg. De kruisweg brengt de laatste gang van Jezus in beeld. De kruisweg is niet alleen de laatste gang van Jezus, maar ook ieders levensweg waarin alle aspecten van het leven aan de orde zijn. We lopen de kruisweg in stilte waarbij ieder stil kan staan bij zijn of haar eigen levensweg met alle ups en downs, bij alle vragen en zorgen, bij alle lastige en pijnlijke aspecten die in ieders leven op een of andere manier aanwezig zijn. Belangrijk is dat de ieders levensweg ook bedoeld is als een weg te leven. Hoe groeien we naar die betekenisvolle mens die ieder bedoeld is te worden gaandeweg het leven. Deze grote kruisweg is een behoorlijke klim en uiteindelijk ook een behoorlijke afdeling.

Omdat deze grote kruisweg onmogelijk is voor mensen met beperkte mobiliteit gaan we met z'n allen langs de kleine kruisweg. Deze is helemaal gelijkvloers, mooi geasfalteerd en daardoor gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelers en mensen met beperkte mobiliteit. Zelf ervaar ik deze gang van de kruisweg met z'n allen in stilte als heel indrukwekkend en heel emotioneel. Ieder voelt dat hij of zij zelf in het geding is en zelf ervaringen kent die gemakkelijk in contact kunnen worden gebracht met de laatste gang van Jezus. Gaandeweg de kruisweg zie je ook hoe mensen voor elkaar betekenis krijgen op dit indringende en emotionele moment. De stilte die er een uur lang is is indrukwekkend en helpt ieder dat aanwezig te weten wat pijnlijk of moeilijk is. De stilte helpt ook te beseffen dat ieder van ons veel meer is. Zo voelen we ook hoe bemoedigend het is dat alles er mag zijn zoals het er is. Dat geeft ook kracht en bemoedigt. Het maakt voelbaar dat we ook voortdurend opstaan uit moeilijke momenten in ons leven.

Het is goed dat de kruisweg aan het einde van het heiligdom ligt. Ieder kan samen met anderen of alleen met de begeleider de emoties en de ervaringen van het moment loslaten. Vanzelfsprekend is dan een kop thee of koffie of iets anders op z'n plaats. Op deze manier is Lourdes een plaats waar mensen met alles wat het leven hen geeft mogen ervaren hoe goed het is samen op te trekken en samen te delen.

Omdat ik vandaag heel actief betrokken ben bij wat we gedaan en beleefd hebben was ik niet in de gelegenheid foto's te maken. Misschien dat de stilte die wij hebben ervaren een beetje gedeeld kan worden door maar enkele foto's mee te sturen.

Tjeu Timmermans, pastor en pelgrim

Tweede dag in Lourdes

Zondagavond genieten we in ons hotel Helgon van een lekkere maaltijd; soep, vlees en in een stoofpotje aardappelen met wortelen en broccoli, kaas en een appel na. De laatste jaren zijn we steeds gast in dit hotel. Het bevalt prima. Goede kamers, aardige bediening, goed verzorgde maaltijden en alle ruimte om in de avond gezellig bij elkaar te zijn.

Lourdes dag 2

Ook onze pelgrims die zorg nodig hebben en verblijven in het zorghotel Arianne zijn zeer tevreden over de inzet en betrokkenheid van de verzorgenden daar. Het is fijn dat zij deze aandacht en zorg ontvangen en ook kunnen genieten van ontmoetingen en van alles wat er in Lourdes te zien en te ervaren is.

Na dit avondeten maakt iedereen zich op om naar de welkomstviering te gaan. Deze begint om 20.45 uur. De Bernadettekerk zit bijna helemaal vol. Alle Nederlandse pelgrims zijn aanwezig, ongeveer 1300 mensen. In een lange stoet trekken vaandeldragers, misdienaars acolieten, pastoraal werkers/sters, diakens, priesters, bisschop Woortman en kardinaal Eik de kerk binnen. Het koor en alle aanwezigen zingen met enthousiasme.

Het is een plechtige Eucharistieviering die zeker liturgisch verantwoord is maar tegelijk toch ook ver van de mensen afstaat. Zo wordt ook door verschillende mensen van onze groep de preek van kardinaal Eik beleefd. Mooi is dat heel de kerk samen zingt. Dit schept sfeer en verbondenheid. De grote bedevaart is van het aartsbisdom Utrecht. Aan het begin van de viering worden ook groepen welkom geheten die niet tot dit aartsbisdom horen. Van Boxmeer wordt tevens vermeld dat het de 35ste keer is dat de reis naar Lourdes is gemaakt.

Het is al laat als we in ons hotel terug zijn. We nemen de tijd om gezellig bij elkaar te zijn en te genieten van een kop koffie of thee, een biertje of een glas wijn. Zo is de dag voorbij en kijken we uit naar morgen.

Om 9.30 uur vertrekken we voor een bezoek aan Oud Lourdes. Om het hoogteverschil te overbruggen maken we gebruik van de lift. Dat is heel plezierig voor begeleiders. Lourdes is niet vlak, maar behoorlijk heuvelachtig aan de voet van de Pyreneeën. In Oud Lourdes bezoeken we het kerkhof waar de familieleden van Bernadette begraven liggen; het geboortehuis van Bernadette met de molen ...

Lourdes dag 2

... het cachot en het latere ouderlijke huis waar Bernadette nooit zelf meer gewoond heeft omdat ze toen al bij de zusters was. We bezoeken ook de parochiekerk waar Bernadette is gedoopt.

Lourdes dag 2Deze parochiekerk heeft mooie glas-in-beton-ramen met vele kleuren glas.
In dit Oude Lourdes is zoveel te zien en te bezichtigen dat we onze tijd echt nodig hebben. Er is geen tijd voor een kop koffie of thee. Omdat we om twaalf uur aan tafel worden verwacht is het op het laatst stevig doorstappen. We boffen met het weer. Het is droog, redelijk zonnig en niet benauwd. Heerlijk weer om deze activiteiten te ondernemen. Goed twaalf uur zitten we aan tafel met de nodige trek.

De middag wordt heel anders ingevuld. Het eerste wat we doen is naar het heiligdom gaan om daar eengroepsfoto te laten maken. Omdat het Lourdesfonds 35 jaar bestaat zou het mooi zijn als dit ook op de foto zichtbaar zou zijn. Met uitgeknipte letters proberen we dit in beeld te brengen. Uiteindelijk blijkt dat het toch het mooiste is dit op een andere manier zichtbaar te maken. Het is mooi dat we met z'n allen op de foto staan.

Lourdes dag 2

Na de fotosessie gaan we met z'n allen naar de grot om daar de kaars die we hebben meegenomen een plaats te geven en te laten branden. Omdat het niet druk is gaan we eerst door de grot om vervolgens de kaars aan te steken en een plaats te geven. Deze kaars hebben we uit Boxmeer meegenomen. Alles wat we aan vreugde en pijn mee dragen is in deze kaars bijeengebracht. We hopen dat de brandende kaars voor ieder van ons een licht mag zijn, een teken van troost en bemoediging, een teken ook van vriendschap en verbondenheid op onze vaak kwetsbare levensweg. Terwijl we de kaars ontsteken en een plaats geven bidden we samen voor elkaar en voor allen die ons dierbaar zijn een Wees Gegroet in het vertrouwen dat Maria onze zorgen en vreugden kent.

Lourdes dag 2

Dan is er tijd voor koffie en thee, aangeboden door het Lourdesfonds. Dit is ieder jaar een geste van het Lourdesfonds dat zeer gewaardeerd wordt. Natuurlijk is deze koffie en thee sessie in cafe Royal. Aansluitend heeft ieder ruimte om zijn tijd op eigen wijze in te vullen tot aan de sacramentsprocessie. Regelmatig komen we mensen tegen die bekend zijn. Zo ook Lidy Peeters, uit Boxmeer, die voor VNB filmt. Ze richt zich speciaal op jongeren om zichtbaar te maken dat Lourdes ook voor jongeren betekenis heeft.

Om vijf uur begint de sacramentsprocessie, voor vandaag in de grote ondergrondse Pius X kerk. Er is gekomen om dit binnen te doen vanwege het onstabiel weer. In de kern is het een heel eenvoudige viering rondom het Allerheiligste. Net zoals in de andere viering wordt er voortreffelijk gezongen. Er is een deze viering vrijveel stilte waarbij ook het grote licht wordt gedoofd. Het geeft ieder de gelegenheid stil te staan bij wat hem of haar bezig houdt en wat voor God neergelegd wil worden.

Terug in het hotel eten we weer gezamenlijk. Toch is er iets bijzonders. Het is 4 mei. In Nederland worden overal de doden herdacht. Vanzelfsprekend herdenken we ook hier de doden. Aan het einde van de maaltijd staan we stil bij het afschuwelijke leed dat zich in de Tweede Wereldoorlog heeft voltrokken. Talloze mensen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid.Toen zeiden we vanzelfsprekend dat dit nooit meer mocht gebeuren. Maar de werkelijkheid is volkomen anders. Steeds weer komen mensen om vanwege. Het geweld van de oorlog. Onze doden hebben hun leven gegeven voor de vrijheid. Dat wij in vrijheid ook anderen hun vrijheid gunnen. Zo houden we enkele minuten stilte.

Hiermee is het dagprogramma voorbij. Ieder kan zelf de avond invullen. Het was een mooie dag, met veel zon. We weten ons dankbaar voor ieder uur dat we kunnen genieten van Lourdes en het mooie weer in het besef dat het morgen heel anders kan zijn.

Tjeu Timmermans, pastor en pelgrim

Pelgrimsreis naar Lourdes, vertrek uit Boxmeer en eerste dag in Lourdes

Sommige zijn vroeg naar bed gegaan. Anderen zijn opgebleven om om 04.45 op het Weijerplein te zijn. De bus en Tom, de chauffeur, zijn al aanwezig. Natuurlijk is ook onze Kees aanwezig. Hij registreert of iedereen er is. Iedereen is keurig op tijd. Ook de bagage wordt deskundig gepakt. Om vijf uur vertrekken we uit Boxmeer, keurig op tijd.

Lourdes dag 1Vanuit enkele huizen worden we uitgezwaaid.
Zo beginnen we aan onze reis naar Lourdes. De chauffeur, Tom, is vriendelijk en gewend met mensen om te gaan. Hij brengt ons veilig door België naar Tourcoing in Frankrijk. Onderweg worden we getrakteerd op koffie en thee. Lekker, zo vroeg op de morgen.     

In Tourcoing is het een drukte van jewelste omdat alle bussen hier naar toe gaan en meer dan 800 mensen met koffers en rolstoelen hier in de trein moeten, een dubbeldekker TGV. We hebben als Boxmeers gezelschap plaats in coupe zes en zeven. Dit is beneden in de trein. Om half tien vertrekt de trein richting Lourdes. Ongeveer 12 uur zijn we onderweg. We reizen 300 km om omdat er op bepaalde trajecten aan het spoor wordt gewerkt. Uiteindelijk blijkt het een mooie route te zijn die ons een stuk van de middellandse zeekust laat zien en de besneeuwde toppen van de Pyreneeën. Onderweg praten we, puzzelen we, lunchen we, maken we gebruik van de bar, doen we  een dutje, gebruiken we onze avond maaltijd. Als we na een lange dag Lourdes binnen rijden zingen we, zoals altijd, Te Lourd op de Bergen ....

Op het station in Lourdes is het natuurlijk weer een drukte van jewelste. Alle mensen moeten met bagage in de bussen. Deze bussen brengen iedereen naar de vele hotels. Het is rond tien uur in de avond als  iedereen zijn kamer heeft, zijn koffer kan uitpakken en zich op kan frissen. Een lange dag ligt achter ons. Sommigen drinken gezellig nog iets. Anderen gaan naar de grot.  Gelukkig zijn we omdat we behouden zijn aangekomen en dat ieder het goed maakt.

Zondagmorgen nemen we rustig de tijd om op te staan en te ontbijten. Om 10.00 uur gaan we op pad en bezoeken het Bernadette museum.

Lourdes dag 1Lourdes dag 1

Aan de hand van de maquette geeft Kees informatie en uitleg over Bernadette en de verschijningen. Hij doet dat op een zeer deskundige manier maar ook zo dat hij het niet mooier en vromer maakt. Hij zegt herhaaldelijk dat het wonder van Lourdes vooral is dat er sinds die verschijningen miljoenen mensen naar Lourdes trekken en mensen niet genezen worden maar er wel "beter" naar huis gaan dan toen ze thuis vertrokken. Aansluitend zien we een gedeelte van het heiligdom, met name het laatste gedeelte van de Esplanade met het beeld van de gekroonde maagd. Als we in ons hotel komen zijn ook de pelgrims uit Boxmeer gearriveerd die per vliegtuig hebben gereisd. Nu zijn we als groep compleet.

Na een heerlijke maaltijd bezoeken we de drie kerken boven elkaar. De crypte is de eerste kerk die is gebouwd. Hier heeft de vader van Bernadette nog aan meegewerkt. Toen deze kerk werd geconsacreerd is Bernadette bij wijze van grote uitzondering hierbij aanwezig geweest. In deze kerk is ook de reliekschrijn van Bernadette.

Lourdes dag 1

Overigens, Bernadette ligt in Nevers, waar ze in het klooster is geweest. De tweede kerk is de bovenste kerk. Deze is boven de crypte gebouwd. In deze kerk zien we de glas in loodramen waarin de geschiedenis van de verschijningen zijn uitgebeeld . De derde kerk is de Rosaire, de Rozenkranskerk. Deze kerk is voor de crypte en de bovenste kerk gebouwd en bevat prachtige mozaïek afbeeldingen van de geheimen van de rozenkrans.  Ook in de voorgevel zijn prachtige en moderne mozaiek afbeeldingen. Omdat deze drie kerken op verschillende hoogte. Liggen is het een hele klim of een hele douw.

Na deze tour langs de drie kerken gaan we via de grot naar de stilte ruimte. Dit is een kleine kapel waar het volkomen stil is. Mensen zitten er, bidden er, laten er hun geachten gaan, komen er tot rust of worden er door de stilte geconfronteerd met aspecten in het leven die moeilijk zijn.
Ook laten mensen er hun tranen de vrije loop. Lourdes dag 1

Dan is het tijd om de middag af te sluiten en gezellig thee of koffie te drinken. Dit doen we natuurlijk in Café Royal, waar we als Boxmerenaren altijd welkom zijn. Hier sluit ik mijn verhaal van vandaag. Straks is het souper en om 20.45 uur is de welkomstviering.

Tjeu Timmermans, pastor en pelgrim

 

Geloofsweg Samen

home | archief startpagina disclaimer | print deze pagina | omhoog

De zon schijnt volop aan de hemel. Het maakt ons verblijf hier ook feestelijk ...