U bent hier: home > speerpunt jongeren

SPEERPUNT JONGEREN

Vivace

Speerpunt Jongeren

Vorig jaar zijn de speerpunten voor 2017-2018 vastgesteld. In over wegen van december 2017 zijn deze terug te lezen en één van deze speerpunten is ‘jongeren’. Hoe kunnen wij de jongeren bij de parochie betrokken krijgen en houden? In deze tijd voor bijna iedere parochie of vereniging een zeer uitdagende opdracht! Om handvatten te krijgen hebben we gesprekken gevoerd met twee specifiek voor deze doelgroep gedelegeerden van het bisdom.

Manon van den Broek is als medewerker van het Bisdom Den Bosch specifiek bezig met familiepastoraat. Haar werkzaamheden zijn vooral gericht op de wat jongere kinderen en hun ouders. Wat betreft de wat oudere jeugd had ze diverse ervaringen met haar eigen parochie, H. Oda in St. Oedenrode. Ook die ideeën waren zeer waardevol.
Zo spraken we over:

Ons tweede gesprek was met Ingrid van Zeeland, vanuit het bisdom verantwoordelijk voor het diaconaal tienerwerk (leeftijd tussen 12 – 16 jaar) en het jongerenwerk (leeftijd tussen 16 – 30 jaar).

Zij gaf ons meer inzicht in de verschillende activiteiten voor jongeren en tieners die door het bisdom georganiseerd worden en waar parochies zich bij aan kunnen sluiten. Zo sprak ze heel enthousiast en concreet over The power of fire. Een zeer dynamische, energieke, bruisende dag voor tieners.
Met name met Ingrid spraken we over de processen en initiatieven die nodig zijn om de jongeren te bereiken.

Uit beide gesprekken bleek duidelijk dat een activiteit voor een bestaande groep, bijvoorbeeld de misdienaars of de vormelingen, te organiseren beter is dan een activiteit op poten te zetten en vervolgens daarvoor jongeren te gaan werven. Zelfs wanneer bij de voorbereidingen een of meerdere jongeren betrokken zijn geweest. Misschien is dat wel de verklaring waarom ons initiatief van M25 helaas niet gelukt is. Ook realiseerden we ons opnieuw hoe belangrijk een ingang bij de scholen is.

Wat doen we al wél voor kinderen en jongeren in onze parochie? Een impressie uit de afgelopen maanden!

Nog suggesties of interesse om als vrijwilliger mee te werken? Laat het weten!

Astrid Kerstens, secretariaatsmedewerkster en
Emilie van der Heijden, vicevoorzitter van de parochie.

home | archief startpagina disclaimer | print deze pagina | omhoog