grotere letterskleinere letters

U bent hier: home > titus brandsma

ONTHULLING GEDENKTEKEN TITUS BRANDSMA geannuleerd

Titus Brandsma onthulling

17 maart 2020

Onthulling gedenkteken Titus Brandsma
Het bestuur van de Stichting Gedenkteken Titus Brandsma heeft gisteren het besluit  genomen om de onthulling van het gedenkteken op 27 maart aanstaande tot een latere datum uit te stellen i.v.m. het coronavirus. Zodra deze datum bekend is zal een nieuwe uitnodiging volgen. 'Het is jammer maar het is niet anders. Wij gaan met goede moed verder met onze activiteiten!

---

18 februari 2020

De Stichting gedenkteken Titus Brandsma Boxmeer is in 2019 in het leven geroepen om een blijvende herinnering ter ere van Titus Brandsma op het naar hem vernoemde plein in de gemeente Boxmeer te realiseren.

De onthulling van dit gedenkteken, ontworpen en gemaakt door de kunstsmid Juul Baltussen, zou op 27 maart 2020 plaatsvinden maar is geannuleerd. Op deze plek en op de homepage zullen we nader informeren over een eventuele nieuwe datum.

Titus Brandsma

Titus Brandsma (1881-1942), verzetsheld en verdediger van het vrije woord, is geboren in Oegeklooster (provincie Friesland). Hij meldde zich op zeventienjarige leeftijd aan bij het Karmelklooster in Boxmeer en schreef aan zijn ouders dat hij zich daar heel gelukkig voelde. Titus genoot van de gebrandschilderde ramen in de pandgang van het klooster, die de geschiedenis en traditie van de Karmel verbeelden.

In 1899 legde Titus Brandsma de 'kleine' en in 1901 de 'plechtige professie' af in Boxmeer. Na zijn priesteropleiding promoveerde hij in Rome tot doctor in de filosofie. Titus Brandsma is hoogleraar en rector-magnificus geweest aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

In zijn colleges en op andere plaatsen nam hij stelling tegen het nationaal socialisme. Persoonlijk reisde hij als geestelijk adviseur van de katholieke journalistenvereniging de directies en hoofdredacties van de katholieke dagbladen af om hen te overtuigen geen nazipropaganda te publiceren.

Bij thuiskomst in Nijmegen werd hij in het klooster gearresteerd en naar de gevangenis in Scheveningen ('het Oranjehotel') overgebracht. Titus Brandsma legt in zijn verweerschrift uit waarom het Nederlandse volk zich tegen de Duitse bezetting en de N.S.B. verzet. De verzoenende woorden op het einde van zijn verweerschrift, die op dit gedenkteken staan, liggen in de lijn van zijn persoonlijkheid, die vrede, vrijheid en eerbied voor iedere mens voorstaat.

De andere tekst op het gedenkteken 'oorlog komt van twee kanten, vrede ook' wordt ook aan Titus Brandsma toegeschreven. In het concentratiekamp Dachau komt er onder mensonterende omstandigheden een einde aan het leven van deze bijzondere mens. Na de oorlog is hem postuum het Nederlandse Verzetskruis uitgereikt. Paus Johannes Paulus II heeft Titus Brandsma in 1985 als martelaar zalig verklaard.

Zie voor meer informatie: Karmel.nl/Titus Brandsma

Toelichting bij de voorwerpen en andere kenmerken op het gedenkteken: de koffer staat symbool voor de vele reizen die Titus Brandsma heeft gemaakt; de nazi's hebben de koffer met persoonlijke eigendommen na zijn dood in Dachau op verzoek van zijn familie teruggestuurd; de boeken en de vulpen geven aan dat hij veel geschreven heeft; martelaren worden ook wel afgebeeld met een martelaarstak, hier zichtbaar aan de achterkant van het silhouet. Op de voorkant hiervan is de handtekening van Titus Brandsma opgenomen. Het Karmelwapen heeft een plaats op de rug van een van de boeken gekregen.

 
Geloofsweg Samen

home | archief startpagina | disclaimer | print deze pagina | omhoog